Höst sedan, nu sommar

Till hösten är åtminstone någonting säkert. Jag kommer tillbringa ett år på Tärna folkhögskola tillsammans med andra skrivande individer, vilket är det kanske bästa jag kan göra nu, ännu mer så då svaren från de förflutna återupprepar sig.

Att återvända till Skolan efter flera år med enbart bokprojekt i skallen känns som något av en avlastning; jag kan nu fokusera på att enbart utveckla mitt skrivande snarare än försöka få ut en bok på en marknad som känns mer som ett slagfält än Grå Sols tyngsta partier, dessutom har boken som ska skrivas på för tillfället helt fastnat i en rundgång av val och kval och frånvaro av agerande. Vilket egentligen var precis vad jag skrev om för ett och ett halvt år sedan.

Därför tänker jag inte längre försöka få klart den nya boken så snart jag kan – den kommer ändå inte kunna bli klar till höstterminens början; så jag lägger min uppmärksamhet vid att ta skapandet vidare till nya nivåer, utan att behöva tänka på att det alls ska läsas av någon annan. Inte för att ni kan förvänta er att det blir mycket mer introvert än det redan är, men jag plockar åtminstone bort all prestationsångest som möjligtvis kan uppstå och försöker bara få det äkta. Precis som jag sade förra veckan.

När sommaren nu är här på riktigt och folk snart kastar mössorna av sina skallar känner jag därtill att det mest inspirerande ögonblicket sker då ljuset ligger vagt på molnen – när skymningen är nära, snarare än då jag ser det kraftiga solskenet i vitögat. Övergångarna är det vackraste; det rena, tydliga och självklara alltid lite ointressant; det är ändå i ambivalensen vi människor spenderar våra liv.

Molnen liknade duniga fjädrar,
uppsprättade

Blottade det blåaste av hav,
bortom världen

Med lila nyanser av tvivel,
ivrigt frågande

En ström ovanpå, med toner,
av ljus, sken

Ackompanjerade av aftonsång,
fågelkvitter

Annars stilla andandes,
tyst

Som om världen återhämtade sig,
medan andra sov

Om NuYu

»Man formulerar sig och tror att det ska hjälpa mot något.« - Anna Hallberg Visa alla inlägg av NuYu

10 responses to “Höst sedan, nu sommar

 • Silke Neryn

  Låt mig framförallt säga lycka till och bli inte förstörd.

  Dock kan jag tycka att skulle varit bättre för din del att först börja läsa mer romaner på egen hand, du kan lära dig kopiöst från briljanta författare om du läser med en livsstudents öga, och det är precis så de flesta av världens författare kommit till. Vi håller alla varandras händer lite vagt genom vårt gemensamma intresse.

  För bra skapande handlar aldrig bara om att själv skapa utan även om ta del av andras kreationer för att kunna finna sin plats i en värld bland många andra. Bubblan existerar inte.

  Men då måste du fråga dig om du vill lära dig från människor vars skapande du finner briljant, eller från amatörer i lika mycket träning som du själv på en skrivarkurs.

  För mig är svaret tveklöst. Men det där är förstås olika.

  Problemet med den fina elevdemokratiska tanken inom den akademiska världen är dock att den aldrig fungerar. Det är illa nog inom höga nivåer av diverse konstvetenskaper, som jag själv gått igenom, men att utsätta något så individuellt som skönlitterärt skapande för amatörerna i tränings åsikter och synpunkter är närmast helt värdelöst och bara fördömt att misslyckas och missuppfattas.

  Och vilka är det egentligen som ”lär ut” på sådana ställen. Misslyckade författare? Institutionaliserade tyckare? Omöjliga kvalifikationer oavsett.

  Det enda sättet det verkligen kan fungera på är om läraren i form av en skolad kanaliserare koncentrerar specifik energi till varje elev, och försöker föra fram och låta varje individs eventuella begåvning eller kompetens växa utan inblandning från kollektivet. För som vi alla vet är författarskapet i aktion något nästan uteslutande ensamt och skall också vara så för att fungera.

  Respons är en sak. Klasstyckande från folk i lika mycket ”träning” som en själv något helt annat.

  • Silke Neryn

   Jag fick lite dåligt samvete över min dock inte på något sätt ogrundade eller obefogade kritik till svenska skrivarkurser, och för den delen det amerikanska originalet som trots levnad sedan sextiotalet fortfarande är problematiskt upplagd – så här är jag igen och försöker förklara min ärlighet.

   Hade de varit mer som ett Konstfack eller liknande för skrivandet hade jag inte haft mycket att kritisera. Men faktum kvarstår att de är för normaliserande och lyfter alltför sällan upp individens specifika potential. Varför? För att de inte vet hur.

   Men, och det är det här jag glömde bort, jag hoppas verkligen att du får något ut av resan och jag hoppas om inte annat att den där vårdelen med avskilt eget skrivande och handledning kan göra vad delarna innan starkt riskerar att inte göra.

   Och kram.

 • John Feather

  Kul för dig! Jag skulle själv vilja delta i någon skrivarkurs bara för att se hur det är, kanske är det så som Silke säger här ovan. Själv så ska jag läsa en massa romaner, för det är från romanerna jag har lärt mig skriva, jag har verkligen sett hur mitt skrivande förbättrats i takt med romanerna jag läst under det senaste halvåret. Spännande att se.
  Hoppas du finner något nyttigt att hämta på denna skrivarkurs.
  Lycka till.

  Att övergångarna i livet är det vackra kan jag hålla med om på tal om det!

 • Segafreak

  Det kommer bli bra för dig att börja där!

  Aldrig fel att utvecklas.

 • Segafreak

  Oj då glömde:

  Lycka Till^^

 • NuYu

  Silke, tro inte att jag inte tänkt i liknande tankebanor, men det hela släppte och övergick i inspiration då jag väl var där.

  Kompetensen på lärarna vet jag inte mer om än att eleverna som var där tyckte de var väldigt bra. Dessutom dyker det upp någon liten poet som sägs sprudla av energi och håller på med väldigt intressant estradpoesi. Fast jag har inte träffat honom själv eller läst något av snubben, men ska man lita på vad andra varit med om så…

  Hur som helst, en av lärarna sade att det kommer bli ett år utan rätt och fel. Det de är intresserade av och vill lyfta fram är den personliga rösten i ens skrivande. Så av det jag upplevt att döma är det just ”individens specifika potential” som ska lyftas fram under kursen. Förhoppningsvis är det också det som händer.

  Och John Feather: själv har jag inte läst en enda roman sedan någon gång förra året. Av någon anledning fastnar jag aldrig för böckerna jag finner, och tar mig heller inte tiden att läsa speciellt mycket eftersom det tar så pass lång tid. Samma anledning som att jag inte ser på serier mer än sporadiska avsnitt.

  Har du däremot något bra förslag på en bok så tar jag gärna och kikar in den, men det är inte mycket jag har tid eller pengar att läsa. Låna förstås, men vem hinner läsa igenom en bok på någon vecka? Inte jag i alla fall.

  Tackar, allihop.

  • John Feather

   Jaså? Sikken latmask du är då! Det är något du får bättra dig på.
   Jag läser inte heller särskilt mycket, läser kanske tre-fyra böcker på ett halvår, MAX!

   Ja, jag kan ju tipsa om ”Amerikanska Gudar” av Neil Gaiman, dock är den nog bättre på engelska, har bara läst engelska versionen. Neil Gaiman kan man lära sig en hel del ifrån, hans sätt att skriva dialoger på, hans beskrivningar och filosofiska inslag är ju bara helt fantastiska. Han har flyt i sitt skrivande. Du kan även lästa ”Stardust” av samma författare, har inte läst den, men den ska tydligen vara bra plus att den inte är så lång heller.

   Om du vill läsa lite böcker som är en riktigt trip så föreslår jag något av Chuck Palahniuk (Fight Club, du har säkert sett filmen, annars har du missat något). Han har ju ett par bra böcker såsom just ”Fight Club” och ”Survivor”. Sistnämnda handlar om en man som kapar ett flygplan och berättar sin livshistoria, vad som ledde honom till att kapa flygplanet.

   Hoppas du finner något som verkar intressant utav de tipsen! 🙂

 • Oskar Källner

  Nej men vad kul!

  Lycka till! Jag är säker på att det kommer att bli ett jättebra år. Att gå på folkhögskola är jättenyttigt på så väldigt många olika sätt. Jag gick själv ett år för 10 år sedan och det är ett av de bästa åren i mitt liv. Och låt inte Silkes negativa erfarenheter nedslå dig. Enligt min erfarenhet är det faktiskt klassen som är mycket viktigare än lärarna. Om det är en skön klass så kommer kreativiteten att bubbla i takt med gemenskapen och glädjen.

  Så ha så skoj bara och njut!

  Själv ska vara pappaledig till hösten. Ska försöka få klart min andra bok och starta upp det där lilla förlaget som jag pratat om. (Jag har också tröttnat på slagfältet) Sedan ska jag faktiskt också läsa en liten kurs om kreativit skrivande, men på distans. Helt prestationslöst. Bara för att se om jag kan lära mig något.

  Annars håller jag med Silke om att det är via att läsa och studera bra författare som man själv lär sig. Jag kan starkt rekommendera Lois McMaster Bujold. Läs hennes Vorkosiganserie, som börjar med Shards of Honor.

  Kör hårt!

 • NuYu

  John Feather:
  Tack för tipsen!

  Oskar Källner:
  Bara att hoppas på en bra klass då. 😉

  Lycka till med förlag och bokskrivande, jag tror att vi småförfattare får göra som svenska rappare: vända oss till internet och rocka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: