Fantasi

Jag försöker fatta tag om tiden som rinner mellan mina fingrar, men plötsligt är vi nu här och det är Världsbokdagen. En dag då sådana som jag ska bjuda på oss själva och dela med oss av godbitar från hjärnans djupaste egohålor. Men istället för det ser vi någonting helt annat: en omfamning av det viktigaste vi i detta fall har till förfogande: fantasin. Och ljuset faller på den som vågar lyfta pennan eller läsa den första raden, och sedan fortsätta.

Fantasin är det viktigaste vapnet och skölden författaren och läsaren har. Någon hävdade en gång att verk som kan tolkas på olika sätt tyder på att skaparen inte kan berätta ordentligt eller helt enkelt inte kan komma på hur det ska vara och hur det ska sluta. Nästan ännu värre att denne i ett desperat försök önskar vara speciell. Själv anser jag att olika tolkningar är en självklarhet. Att försöka skriva något i sten leder enbart till missförstånd. Vi människor drömmer, fantiserar, gör om och tyder olika, och för mig är det en stor del av vad böcker och mitt författarskap handlar om.

Jag har fått kommentarer på flera scener från Grå Sol om hur en viss scen såg ut. Ingen kommentar har varit den andra lik. Alla läsarna hur utgått ifrån samma grundpelare, men de har uppfattat vissa delar olika och upplevt något helt annat än det jag själv såg i mitt huvud under skrivprocessen. Är det en förlust för min del, att de sett något annat än mig? Nej, och det är heller inte något problem hos dem.

Oavsett hur detaljerat jag beskriver något kan jag inte bestämma hur läsare ska uppfatta saker. Det är alltid upp till dem. Det är därför otroligt kul att höra hur folk berättar om sina upplevelser, för jag lyckas ofta bli förvånad. Och då givetvis på ett positivt sätt.

För mig som författare handlar det om att berätta, fantisera, ge och att låta läsaren uppleva någonting de kanske aldrig kunnat drömma om, eller känner igen ytterst väl. Läsaren i sin tur kommer med sin fantasi skapa en inre bild av allt det jag skrivit – om hon sugs med. Tolkningar är det finaste som finns. Det visar att hon upplevt något och tänkt. Hennes berättelse – den hon uppfattat – är lika viktig som den jag själv skapat. Det finns ingenting bättre än att veta att mina berättelser satt sina spår; manat till eftertanke, igenkännande, intresse, spänning, skratt, sorg. Olika tolkningar är lika naturligt som olika människor. Sen finns det förstås folk som läser slarvigt också, men det är en annan historia. Det gäller naturligtvis även skaparna…

Jag nämnde att sådana som jag ska bjuda på sig själv idag – av någon anledning – och det tänker jag göra också. Eftersom ingen ändå läser den här texten vågar jag därför slå på stort och säga att den som beställer Grå Sol av mig just idag, fram till klockan slår midnatt, får köpa den för 150 kronor inklusive frakt. Det innebär under halva det ordinarie priset, om du köper genom vulkan och räknar med frakten. Den ligger nämligen på runt 40 kronor. Är jag inte snäll så säg?

Om NuYu

»Man formulerar sig och tror att det ska hjälpa mot något.« - Anna Hallberg Visa alla inlägg av NuYu

7 responses to “Fantasi

 • Mathilda

  Tack så mycket för din kommentar. Jag har alltid älskat att skriva men när man bloggar om sin vardag så är det inte så lätt att göra det intressant. Sen ibland händer det saker i ens liv som ger inspiration till djupare inlägg. Intressant blogg du har, blir nästan lite sugen på att göra Grå Sol.

  • NuYu

   Tråkigt bara att de djupare funderingarna nu uppkom på detta sätt. Men vardagen behöver inte alls vara ointressant, snarare tvärtom. Det gäller bara att se den som så.

 • ses

  Helt rätt, blir alltid så frustrerad av filmer som har svaret alldeles framför nosen på en. Vad som är ännu värre är att folk accepterar dessa typer av filmer. Man betalar medvetet 40-100 kronor för att svälja en annans tankar. När film, och kultur i allmänt, är som bäst, ska det inta bara lämna ett starkt känslomässsigt intryck, utan även filosofiskt. Kultur är en produkt som ska skapa tankegångar, inte bjua på dem.

  • NuYu

   Det är väl egentligen både och: samtidigt som du får tankar och alternativa synvinklar, är det också upp till dig att vrida och vända på din egen verklighet och dina fantasier. Kultur är därför lika mycket en tankegång själv som den för vidare och breddar den. Har konsten något i sig att säga, är det sedan upp till dig om du vill lyssna; den bör inte ge dig svaren på silverfat. Precis som du säger.

 • Leorio

  Att texten går att tolka på flera olika sätt betyder ju att författaren lyckas. Dåligt skrivna texter går ju inte att tolka alls. Vanligtvis har väl författaren en tolkning som han själv avsåg och tycker bäst om. Men en text som bara går att tolka på ett sätt är inte skönlitterär, utan en instruktionsbok…

 • Förklaringar | Skymningsbloggen

  […] eller början i vissa fall, få en lång redogörelse om hur det hela ligger till, för att liksom ses sade i kommentarfältet till inlägget Fantasi tvingas svälja någon annans tankar. Tror […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: