Planering

Den nya boken får inget liv. Den har fastnat någonstans, i en tid då jag ännu kämpade med den. Det känns som om jag inte förmår mig själv ta tag i den, i fruktan att det inte ska fungera. Det stora problemet: berättelsens storhet går inte ihop med strukturen jag vill ha. Tills jag nyligen kom på ett annat sätt att lösa det. Det innebär dock en extremt noggrann planering. Detta är då det som hindrar mig.

Hur planerar man en bok? Tänk på Grå Sol, säger jag. Och givetvis, det funkade där. Grå Sol bygger på en sammanfattning, något av en tankekarta, där viktiga händelser jag bestämt i förväg står med, liksom vilka som dör. En otroligt viktig detalj. Det var en väldigt grov sammanfattning, men tillräckligt detaljerad för att händelseförloppet skulle bli mer än tydligt. Däremot fanns ständigt utrymme för utsvävningar och ytterligare dödsfall (vilket enbart skedde en gång – dödsfallen alltså – men det tog mig på bar gärning och nämndes som hastigast i reportaget), för att skruva fast berättelsen helt och hållet hade jag ingen lust med, och det har jag inte nu heller.

Det är enkelt att med redan skrivet material återgå till detta för att se hur man ska göra, när man sitter fast. Frågan är då bara vad man ska göra när man inte har något tidigare material. Det har jag faktiskt ingen aning om, eftersom jag inte minns hur det var att inte ha något tidigare material, men sedan ger man nog sig inte på att skriva en flera hundra sidors roman utan att tidigare ha skrivit något. Och om man gör det, är man nog driven av en sådan fruktansvärd nyfikenhet och skapelsekraft att planeringen blir något att tänka på senare. Lite som en igelkott, alltså.

Själv har jag gott om planer, men är dålig på att planera dem. Det är förstås inte helt sant; jag är inte den som gör sakerna i sista minuten utan lyckas ofta lägga upp en viss strategi, men mer än något överskådlig blir den sällan. Jag kan dessutom enbart använda fulla meningar; sådant såsom stödord, understrykningar och spretiga tankekartor gör bara ett virrvarr i skallen och lyckas inte säga något vettigt. Jag använder mig istället av stödstycken: kortfattade, fokuserade stycken om ämnet ifråga, ofta sammanfattningar av scener, ibland av andra längre stycken som jag just då inte har möjlighet att skriva. I Grå Sol är den inte lika detaljerad som de jag gjort på sistone, men det är samma princip.

Planering bygger på erfarenhet. Det gäller alltså att begrunda och hitta sitt eget sätt att göra det hela på. Att det skulle finnas någon mall för hur man ska göra stämmer inte, det är upp till personen. Alla kan inte sitta och skriva ord i små ringar som de sedan knyter samman med varandra, och det skrämmer mig att lärare där jag gått i skolan enbart talat om detta tillvägagångssätt; inte ens tillåtit barnen att finna sin egen väg. Planering är ändå ganska viktigt att kunna, men man måste lära sig det efter egna möjligheter.

Så innan jag kan komma igång med den nya boken på riktigt behövs det antagligen en liten genomgång av hela berättelsen. Scen för scen, i kronologisk ordning, kort om det viktiga, och sedan vidare. Även om drömmen skapade idén så krävs det lite mer hjärnaktivitet för att få den att växa. Sedan krävs det förstås en hel del fantasi också, och där dök nästa problem upp. Men kommer man bara igång så kan det andra kanske åka på snålskjuts.

Om NuYu

»Man formulerar sig och tror att det ska hjälpa mot något.« - Anna Hallberg Visa alla inlägg av NuYu

10 responses to “Planering

 • RJ

  En välskriven text om att få till en välskriven text.
  Det kommer nog gå bra ska du se.

 • Oskar Källner

  För min egen del så börjar jag nästan alltid med en idé, och utifrån idén kommer slutet. Därefter kommer karaktärerna, och för att veta vilka de är så kommer början.

  Sedan brukar själva idén i sig själv generera ett universum. Detta universum ger mig tillsammans med karaktärerna möjligheten till en massa olika starka scener. (sedan snor man också en hel del bra grejer som man ser på film, eller från böcker man gillar.) 😉

  Ganska snart så placeras dessa scener i någon slags kronologisk ordning, och så har man plötsligt ett antal stolpar som tar karaktärerna genom historien från början till slutet. Och det är här den praktiska planeringen kommer in.

  Jag skriver upp alla scenerna/stolparna jag har i huvudet på ett papper, i ungefär den ordningen som jag tänkt dom. Sedan börjar jag dra streck mellan dem för att hålla ordning på deras inbördes kronologi och kausala betydelse. Detta är extra viktigt om man har paralella handlingar som påverkar varandra. Varje stolpe är ungefär en eller max två meningar, inte enstaka ord. Men det räcker, för jag vet själv hur scenen ser ut i mitt eget huvud.

  Sedan, om jag tycker att hela storyn verkar intressant nog, så börjar jag skriva. Om jag känner att det saknas något (eller jag inte har tid p.g.a. av andra projekt), så hamnar det i min pärm med idéer. 🙂 Förr eller senare kanske jag får nya infallsvinklar som kan ge storyn en annan dynamik. Om det inte blir något extra så får storyn stanna i pärmen.

  Men jag vill inte heller låsa fast mig själv vid de uppgjorda stolparna. För efter ett tags med ett mannus så får ju karaktärerna sitt eget liv, börjar tala för sig själva, göra egna saker man själv inte hade räknat med, och börjar påverkar historiens riktning. (Det finns inget roligare som författare än att bli överraskad över vad ens karaktärer kan få för sig.) 😉 Ibland får man stryka eller starkt modifiera några av stolparna. Men det blir nästan alltid bättre.

  Jag får bara önska dig lycka till i ditt planerande! Jag är säker på att det kommer att gå bra.

  Kör hårt! 🙂

  • NuYu

   Du verkar ha en hel del erfarenhet på området; en hel del självkännedom. Personligen har jag inte fullt lika mycket koll på när allt sker, det känns nästan lite random ibland. Beror nog mycket på vad det är jag kommer på till att börja med. En idé, karaktär, universum eller enstaka händelse. Ofta är det dock många självständiga scener som byggs samman och därefter uppstår en början och ett slut. Ofta sistnämnda först, precis som för dig.

   Jag har redan kommit igång lite smått igen, så det gick bra. Men man blir ringrostig på en gång, känns det som, men det är nog mest den självkritiska sidan som spökar.

 • Oskar Källner

  Lycka till!

  Och låt inte självkritiken stoppa dig! Jag vet… Man får slåss mot den hela tiden. Det är lätt att entusiasmen bromsas upp…

  Då brukar jag plocka upp någon bok av någon ”stor” svensk författare och ganska snart inser jag ”Det här kan jag också skriva! Och den här författaren har faktiskt blivit publicerad!” och så är man i full gång igen. 🙂

  • NuYu

   Självkritiken är den stora fienden. Själv plockar jag ofta upp mina tidigare texter för att ”komma in i mig själv” igen, men det kan lika gärna sluta med att det går bra som att jag blir deprimerad… 😛

   Tack!

 • Oskar Källner

  Föresten…

  Du såg väl den där länken som EmmyZ postade på sin blogg angående snowflake-metoden. Det ser ut som en bra (men kanske en gnutta för ambitiös) teknik.

  http://www.advancedfictionwriting.com/art/snowflake.php

 • Leorio

  Det var roligt och lärorikt första gången jag skulle skriva en roman ihop med en kompis. Våra sätt att planera och skapa karaktärer var helt annorlunda. Och medan jag mest var intresserad av hur storyn utvecklade sig i stora drag var han bara intresserad av detaljer, som karaktärernas klädsel. Och den kärlekshistoria som jag tyckte var hela poängen med berättelsen, tyckte han att vi lika gärna kunde skippa. När det gick som bäst lyckades vi kombinera våra styrkor och överlappa våra svagheter för bokens bästa, men allt för ofta blev det fullt krig. Inte sällan om saker som i efterhand visat sig vara helt oviktiga…

  • NuYu

   Haha, verkar väldigt problematiskt. Har planer på att skriva en bok ihop med en kompis, men den ska vi bygga på helt annat sätt, så problemen du upplevde bör inte uppkomma. Istället blir det problem på andra håll. Men jag får väl se om det blir något av…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: