Drömmar

Jag har en stor fascination för drömmar, och den växer alltmer. Deras bisarra uppbyggnad sammanflätad med deras naturlighet, vävd som ett mönster där allt tycks höra samman trots att roller byts och sceneri skiftar form, lockar och hänför. Många av mina idéer bygger på dem, dikter har skrivits för att fånga deras essens, timmar av min tid läggs på att tolka, förstå och inspireras av den samling minnesbilder och klipp som sakta bleknar. Det är lika mycket ett pussel över delar mig själv som en väg någon annanstans.

Mina senaste bokidéer är sprungna ur drömmar, som jag inte alls förstår men ändå uppfattar så tydligt, som jag bearbetar och skrapar på, och som jag använder som byggstenar för något större. De är en liten grundpelare, en liten knuff, fullkomligt impulsiva, men som genom bearbetning blir något ytterst utstuderat och planerat. Problemen uppstår då drömmen inte sträcker sig längre, och jag själv inte kan bygga på den.

Min nya bok är det mest krävande jag försökt mig på. Inte för att jag måste utöka min kunskap på flera områden eller för att den säkerligen kan bli rätt lång, utan för att den inte får hamna i någon typisk fallgrop. Inga klyschor, inga traditionella händelser och ingen klassisk berättarstruktur, vilket må låta enkelt, men i detta fall är oerhört svårt. Jag kallar den en lågmäld thriller av episka proportioner, eller möjligtvis undertoner, eftersom allt det episka bara ligger i bakgrunden. De är en viskning, på samma gång ett vrål.

En vän till mig sade att det klassiska berättandet kanske kunde hjälpa hans bok, och ge den nytt liv. Det kan vara ett sätt att gå vidare, men det är inte mitt sätt. Jag försöker i motsats hålla mig så långt borta från sådant som möjligt. Istället omfamnar jag idén om att jag i drömmen ska få svaret på hur berättelsen skall lösas. Jag blir då själv dess skapare, men på sätt och vis indirekt. Omedvetet.

Tyvärr har jag på senare tid enbart drömt om annat.

Om NuYu

»Man formulerar sig och tror att det ska hjälpa mot något.« - Anna Hallberg Visa alla inlägg av NuYu

5 responses to “Drömmar

 • Oskar Källner

  Det har hänt att jag fått bokidéer ur drömmar. Men det sker inte så ofta. Mina idéer kommer ofta när jag är ute och promenerar (vilket jag gör en hel del nu när man är småbarnsförälder.)

  Ofta är det spridda tankar som plötsligt bara samlar sig till en helhet. Jag kan inte riktigt förklara det. Men man kanske har sett en riktigt bra film, och så går man och tänker på den, men så kommer man på att ”vore det inte bättre om man istället gjorde så här…” och plötsligt kommer man att tänka på en bok man läste för en massa år sedan, som man sedan associerar med en bok i mytologi man hade som studielitteratur, som i sin tur kombineras med…

  och plötsligt står man där. De olika delarna smälter samman till en idé!

  Sedan börjar hjärnan strukturera idén. Letar efter en stämning. Det börjar blixtra av bilder, starka symbolbilder, som börjar vävas ihop till någon form av narrativ struktur.

  Ofta vet jag slutet först av allt. Sedan kommer början. Sedan kommer stolparna därimellan.

  När man så kommer hem från promenaden så skriver jag ner idén på min idélista, och be Gud om hjälp att finna tid så att jag en dag faktiskt kan skriva en bok av den. Jag kommer aldrig att hinna göra böcker av hela listan. Det kommer ständigt nya idéer. De är helt enkelt för många. Men kanske kan jag ändå skriva något på de bästa! 🙂

  • NuYu

   Även jag får idéer från promenader – hell, jag får idéer från allt egentligen. Det är inte begränsat till enbart drömmar, utan kan dyka upp lite varstans. Men ibland dröjer de.

   Jag känner igen hur du ”arbetar” en hel del. Slutet är också en sak jag kommer på tidigt, ibland nästan först.

   Problemet med att göra om alla idéer till böcker är inte brist på tid, utan för att jag efter en viss tid finner att idén inte kan utvecklas eller inte passar mig eller ger mig något tillbaka. Då är det bara att lägga undan den. Vill jag inte gå fullt ut med boken ska den inte skrivas. Däremot skriver jag ned en hel del av det jag kommer på, inte för att göra något av det alltid, men för att samla och spara tankarna. Jag minns bättre om jag gjort något av det.

 • RJ

  Jag brukar ofta drömma saker som jag tänker att jag skulle kunna skriva en liten historia av, men det brukar aldrig bli något av det.

 • Planering « Skymningsbloggen

  […] jag inte förmår mig själv ta tag i den, i fruktan att det inte ska fungera. Det stora problemet: berättelsens storhet går inte ihop med strukturen jag vill ha. Tills jag nyligen kom på ett annat sätt att lösa det. Det innebär dock en extremt noggrann […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: